World Architecture Community Award

World Architecture Community Award. Nagroda w miedzynarodowym konkursie World Architecture Community. Przebudowa domu kostki we Wrocławiu / Redevelopment of the single family house in Wroclaw. date: 2010

Projekt koncepcyjny przebudowy typowego dla czasów PRL-u domu jednorodzinnego – „kostki”. Inwestor po zakupie działki wraz z wybudowanym na niej w latach 60tych domem stanął przed problemem dostosowania układu funkcjonalnego do własnych potrzeb. Istniejący dom liczył 150m2 powierzchni użytkowej co stanowiło zaledwie połowę docelowej powierzchni. Zamysłem inwestora było w maksymalnym stopniu wykorzystać istniejącą strukturę budynku w szczególności partie zagłębione w ziemi – suterenę budynku. To stanowiło jedno z wyjściowych założeń dla koncepcji, w której suterena  pozostała bez zmian.  Działka na której stoi kostka otoczona jest jednakowymi typowymi domami z tego okresu stąd pomysł by w miarę możliwości pozostawić widoczne nawiązanie do sąsiedztwa i kontynuować skalę tej zabudowy przy jednoczesnym rozwinięciu programu użytkowego. Przyjęto prostą zasadę „podwojenia” powierzchni, którą obrazuje diagram (załącznik). Powierzchnie poszczególnych kondygnacji zostały podwojone poprzez wysuniecie ich poza obrys budynku. Tym samym uzyskaliśmy(uwolniliśmy) przestrzeń wypoczynkową – centralną, oraz przestrzenie dodatkowe – zewnętrzne takie jak gabinet i kuchnia w parterze oraz sypialnie z łazienkami na piętrze. W suterenie znalazły się kotłownia i część rekreacyjna domowników z wyjściem na taras obniżony 160cm poniżej poziomu ogrodu. Dwa kontrastujące ze sobą materiały elewacyjne to płyty kamienne  piaskowca  oraz blacha Cortenowa użyta dla wystających poza trzon elementów dla podkreślenia części zastanej i dodanej. Obecnie trwają prace nad drugą, inną koncepcją tego budynku (DOM Z ZIELONA ZASŁONĄ), która zyskała aprobatę klientów zaś projekt wchodzi w fazę budowlaną.
 
 
Redevelopment of the single family house in Wroclaw. Main spaces (living room, atrium and hall) are inside the outline of the old building, which all external walls are changed to monolithic concrete structural walls. Those spaces are highest. Ancillary space (kitchen, dinning room, bedrooms with bathrooms) was pushed out like a drawer to make more space inside the bouilding.
Powrót do góry